Katthammarsvik – Herrvik
7,2 km, ca 2 h 30 min
Lättvandrad
Tiden är beräknad med en gånghastighet på ca 3 km/h
När du kommit till Hantverkshuset i Katthammarsvik följer du Grogarnsvägen österut. På höger sida skymtar du Katthamra gård, Gotlands enda herrgård. Gården byggdes under 1700-1800-talet och ägdes under många år av den handelsmannen och kalkpatronen Jakob Dubbe. På vänster sida passerar du det anrika pensionatet Borgvik och sedan Katthammarsviks strand.
Efter ca 600 meter viker leden av norrut och du vandrar på den vackra stenstranden till udden på Hammaren. Leden går sedan över den fågelrika strandängen till Färsviken. Från Färsviken passerar leden nedanför Grogarnshuvud.
Naturreservatet Grogarnsberget
Grogarnsberget är en 30 meter hög bergsklint.. Från nord- och ostsidan på berget är utsikten magnifik där leden går nära bergets klippkant. I norr där berget skjuter ut i havet och bildar udden Grogarnshuvud finns resterna av Gotlands näst största fornborg. Berget skyddas från norr, öst och väst av branta stup och från syd av en 450 m lång vall av kalksten och jord, vilken troligtvis varit förstärkt med träpalissader. Fornborgen har sannolikt uppförts under senare delen av järnåldern.
Naturen på Grogarnsberget består till största delen av hällmark eller alvarmark. Nedanför klintarna ligger stora stenblock som vittrat sönder från klinten, här finns också partier med tätare skog, buskmarker och öppna klapperstensstränder.
Uppe på Grogarnsberget finns parkering samt en toalett.
Leden går sedan söderut på steniga klapperstränder med utsikt över Östergarnsholm med sina fyrar, för att slutligen nå fiskeläget Herrvik.
Herrvik
I Herrvik kombineras ett stort traditionellt fiskeläge med en liten modern hamn. Det gamla fiskeläget har bevarats trots att förändringar och utbyggnader av hamnen gjorts regelbundet.
I det gamla fiskeläget finns ett trettiotal bodar i tre rader. Ovanför bodarna finns en stor före detta gistram där fisknät hängdes på tork. I anslutning till läget finns också ett kapell och en klockstapel.
Herrvik har varit ett av de viktigaste lägena för yrkesfiskare på Gotland under stora delar av 1900-talet. Här har yrkesfiskare arbetat parallellt med fritidsboende på ett sätt som inte varit vanligt i andra fiskelägen. Idag är det kommersiella fisket litet, här som på Gotland i övrigt.
I Herrvik finns både restaurang och café, där du kan söka vila. Här finns också två muséer, Motormuséet och Albatrossmuséet. I Skansen, ett gammalt fisksalteri, nu kapell och samlingslokal, är det ofta konstutställningar under sommaren. Se Östergarnslandets anslagstavla på Facebook för att kontrollera öppettider och evenemang
Under sommarmånaderna når man Herrvik med buss 41 från Visby. Här finns även en gästhamn samt ställplatser för husbil.